18. oktober 2020

Mælkens betydning for tænderne

Det er vigtigt at passe godt på sine tænder, og studier peger faktisk på, at mejeriprodukter kan hjælpe til med det. Bliv klogere her.

Godt nyt til mælke- og osteglade. Studier peger på, at mejeriprodukter, mælk og ost, grundet indholdet af calcium og D-vitamin kan være med til at forebygge huller i tænderne, også kaldet caries.


Hvorfor får man huller i tænderne?

Caries skyldes, at bakterier på tænderne omdanner sukkerstoffer til syre, som ødelægger den tandemalje, der beskytter vores tænder. Vi har alle bakterier i mundhulen, men ved dårlig mundhygiejne vil bakterierne sætte sig fast på tænderne, og der vil komme en belægning på tænderne, som kaldes plak. Bakterier i denne plak-belægning lever af sukkerstoffer fra vores mad og drikkevarer. Når bakterierne ’spiser’ sukkeret, udskiller de syre. Syren nedbryder eller ætser emaljen, som bliver porøs og gradvist ødelægges. Disse ændringer kaldes caries.


Hvilke fødevarer er kritiske?

Især drikkevarer med et højt indhold af sukker er dårlige for vores tænder, fordi surhedsgraden (også kaldet pH-værdien) i munden bliver så lav, at tandemaljen ødelægges. Ødelagt tandemalje genskabes desværre ikke. Hvis man drikker et stort glas sodavand, kan pH-værdien i munden blive så lav som 2,5 – det svarer til surhedsgraden i husholdningseddike!

Særligt slik med sukker, der klæber til tænderne, fx karameller og vingummi, er skidt, fordi de kan betyde, at tænderne udsættes for sukker igennem en længere periode.

Et måltid mad med en smule sukker tilsat er ikke lige så slemt, fordi tygningen af maden frigiver spyt, som er med til at rense/skylle tænderne. Det svarer lidt til at drikke et glas vand, som også vil skylle og neutralisere den dannede syre.


Hvorfor er mælk godt for tænderne?

Studier peger på, at mælk på grund af dens indhold af calcium og D-vitamin kan være med til at forebygge huller i tænderne.


Hvorfor er ost godt for tænderne?

Ost kan være med til at forebygge caries, fordi nogle af de mineraler der findes i ost, især calcium og phosphat, også indgår i tandens opbygning. Derfor kan de reducere den demineralisering, der finder sted, når der dannes syre ved tanden. Samtidig kan visse af ostens proteiner have en såkaldt buffer-effekt i mundhulen, altså være med til at neutralisere den syredannelse der sker ved indtag af sukkerstoffer. Til slut kan selve tygningen af ost være med til at øge spytsekretionen, som er med til at forebygge caries.

Så der er altså noget der tyder på, at franskmændenes tradition med at afslutte et måltid med et stykke ost, er en super god idé for tandsundheden. Bon appétit!

 

Kilder:

Rashidinejad et al. 2017. Nutrients in Cheese and their effect on health and disease. Kap 14 in Nutrients in Dairy and their implications for health and disease.
Telgi et al. 2013. In vivo dental plaque pH after consumption of dairy products. Gen Dent, 61(3):56-9.
Jenkins & Hargreaves. 1989. Effect of eating cheese on Ca and P concentrations of whole mouth saliva and plaque. Caries Res. 23(3):159-6

Læs mere om