Fløde

Fløde er en del af den danske madkultur. Tænk bare på flødekartoflerne, den flødestuvede spinat, rødgrød med fløde og danske jordbær med fløde over. I dag kan du få fløde i en række forskellige udgaver fra den klassiske piskefløde til den magre madlavningsfløde og den helt fede double cream.

Hvad er fløde?

Fløde er det fedtlag, der lægger sig øverst på en rå mælk, når den er frisk. Fløde produceres i flere udgaver med forskelligt indhold af fedt. Det fremstilles ved at centrifugere mælken, så fløden flyder øverst og dermed kan tappes fra. Herefter standardiseres fløden ved at tilsætte skummetmælk, indtil den ønskede fedtprocent er opnået. Fløden bliver derefter pasteuriseret for at fjerne eventuelle skadelige bakterier.

Hvad er forskellen mellem kaffefløde, tyk fløde, piskefløde og madlavningsfløde?

Forskellen mellem flødetyperne (kaffefløde, piskefløde og madlavningsfløde) er primært indholdet af mælkefedt. Det ønskede indhold af mælkefedt kan opnås via en separeringsproces, der hedder centrifugering. 

Madlavningsfløde indeholder mindre mælkefedt end piskefløde og er samtidig tilsat lidt hvedemel. Derfor skal den også rystes før brug. Hvedemelet er tilsat for at stabilisere, så retten ikke skiller ved opvarmning. Det betyder også, at madlavningsfløde ikke kan tåle at koge eller at være i ovnen i længere tid. Derfor skal madlavningsfløde tilføjes til din ret til sidst. Og så kan madlavningsfløde ikke piskes til flødeskum.

 

Tommelfingerreglen for flødetyperne lyder:

  • Fløde 50: En ekstra fed fløde med 50 procent mælkefedt, som også kaldes double cream
  • Piskefløde: Over 34% fedt - typisk 38 procent
  • Madlavningsfløde: Typisk 18 eller 8 procent fedt - tilsat lidt hvedemel
  • Kaffefløde: Typisk 12, 10 eller 9 procent fedt

Hvad er forskellen på syrnet fløde og creme fraiche?

Både syrnet fløde og creme fraiche er fermenterede mælkeprodukter, der er lavet af fløde. Fløden fermenteres med bakteriekulturer, der danner mælkesyre, hvorved fløden syrner og fortykker, hvilket giver et blødt og viskøst produkt. Creme fraiche har normalt et højere fedtindhold og er knapt så syrlig som syrnet fløde, ligesom den normalt har en fyldigere og mindre skarp smag. Begge bruges ofte i dip eller som en ingrediens i supper eller saucer.

Kan fløde fryses?

Fløde med et fedtindhold på 35 % eller mere kan fryses. Fløde med lavt fedtindhold (f.eks. kaffefløde) kan ikke fryses, da den har en tendens til at skille og blive vandet efter optøning.

Bliv klogere på de danske mejeriprodukter