Laktosefri

En del mejeriprodukter har et naturligt lavt indhold af laktose. Dette gælder bl.a. smør og fast ost, hvor laktosen bliver skilt fra under produktionen. Derfor vil mangelaktoseintolerante kunne spise mindre mængder af ost og smør. En tommelfingerregel er, at de fleste hårde skæreoste stort set er laktosefri, dvs. at de indeholder under 0,01 g laktose pr. 100 g.

Her er en liste over laktosefri oste:  

  • Brie 
  • Camembert 
  • Cheddar 
  • Chesire 
  • Danbo 
  • Elbo 
  • Emmentaler 
  • Esrom 
  • Fynbo  
  • Grana  
  • Gruyere 
  • Havarti 
  • Maribo  
  • Mozzarella 
  • Parmesan 
  • Samsø  
  • Svendbo
  • Smelteost  

Udover ostene findes der også laktosefrie varianter af mange mælkeprodukter på markedet. Laktosefri mælk og mælkeprodukter produceres ved at nedbryde de to sukkerarter glukose og galaktose, så der ikke er noget laktose i mælken. Nedbrydelsen sker ved at tilsætte enzymet laktase under produktionen. Laktosefrie produkter indeholder samme mængde af mineraler og vitaminer som almindelige mælkeprodukter.