14. februar 2024

Børn i voksealderen - knoglernes udvikling

Gennem hele livet sker en opbygning og nedbrydning af knoglevævet, og hele skelettet udskiftes i løbet af en 10-årig periode. Det er derfor vigtigt at få dækket sit daglige behov for calcium, både som ung, midaldrende og ældre. Det er dog særlig vigtigt i børne- og ungdomsårene, hvor vækstspurten sættes ind, og hvor der opbygges mere knoglevæv, end der nedbrydes.

Hos børn sker den hurtigste knoglevækst fra fødslen frem til to år og igen i puberteten – faktisk er hastigheden af knogleopbygningen i ryg og hofte i puberteten øget med cirka fem gange i forhold til årene før. I børne- og ungdomsårene vokser knoglevævet både i størrelse og styrke, og der dannes her et solidt fundament for stærke knogler gennem hele livet.

Der er forskel på drenge og pigers knoglevækst. Som det fremgår af nedenstående kurve, følges tilvæksten af knoglemasse ad fra fødslen, og indtil drenge og piger kommer i puberteten. Her vokser drenges knogler mere end pigers, og denne forskel fortsætter livet i gennem.

Kilde/figur: osteoporoseforeningen

Udviklingen af stærke knogler starter tidligt

Der kan gøres meget for at styrke udviklingen af stærke knogler i børne- og ungdomsårene. En knoglevenlig livsstil tidligt i livet kan hjælpe et ungt menneske til at danne mere knoglevæv og mindske risikoen for udvikling af knogleskørhed og knoglebrud senere i livet1.

De vigtigste vitaminer og mineraler til at bidrage til knoglesundhed hos børn og unge er calcium, D-vitamin og proteiner.

En knoglevenlig livsstil

1. Spis varieret og tilstrækkeligt med calcium og D-vitamin
2. Dyrk motion, f.eks. løb, håndbold, tennis, badminton og dans

Kilde: Osteoporoseforeningen 


Hvor meget calcium skal en teenager have?

De Nordiske Næringsstofsanbefalinger angiver, at børn og teenagere i alderen 11-17 år skal have 1150 mg calcium dagligt2. Behovet for calcium er særlig højt i teenageårene, hvor der sker en vækstspurt.

Se de øvrige kostanbefalinger for teenagere her

Mælk er en god kilde til calcium, da det indeholder 124 mg pr. 100 ml. Drikker du et almindeligt glas mælk på 200 ml, får du 248 mg calcium. Udover mælk er mejeriprodukter også gode kilder til calcium. Der findes også calcium i andre fødevarer som grønne grøntsager, nødder, frø, sardiner og fuldkornsprodukter.

Vidste du, at...

Ca. 60 % af danskernes calciumindtag kommer fra mælk og mejeriprodukter (41 % fra mælk/mejeri og 19 % fra ost), drikkevarer bidrager med 16 %, brød og korn med 8 %, grønsager med 4 %, frugt med 3 %, kartofler, kød, fisk, æg og juice med hver 1 % og sukker og slik med 4 %.

Kilde: Altomkost.dk

 

Alle har brug for calcium

Nedbrydning og genopbygning af knoglevæv er noget, der sker kontinuerligt gennem hele livet, så en konstant tilførsel af calcium er nødvendig for vedligeholdelsen af normale knogler. Derfor er det vigtigt at sørge for at få dækket sit daglige behov for calcium, både som ung, midaldrende og ældre.

Calcium er dog ikke kun vigtigt for knoglesundheden. Calcium bidrager også til normal størkning af blodet, celledeling og til muskel- og nervefunktionen.

 

Kilder:

NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS, 2023
Sundhedsstyrelsens hjemmeside 
Fødevarestyrelsens hjemmesidE
DTU Fødevareinstituttet. Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark, 2010.
Osteoporoseforeningen. Sunde knogler hele livet.

 

Se andre kostanbefalinger