Mælk og knoglesundhed

Knoglestyrken spiller en stor rolle for menneskers trivsel gennem hele livet. Knoglestyrken grundlægges i ungdomsårene og vedligeholdes i voksenalderen.

Fordi knoglerne fornyes løbende livet igennem, er det meget vigtigt, at de får en løbende tilførsel af næringsstoffer.  Mange tror fejlagtigt, at knogler er dødt væv, men en stor del af knoglen er ’levende’ og indeholder både blodkar og nerver. Knoglerne indeholder også forskellige celler, som er ansvarlige for nedbrydning af gammelt knoglevæv (osteoclaster) og opbygning af nyt knoglevæv (osteoblaster).

I 18-årsalderen har de fleste opbygget ca. 90 % af den knoglemasse, de opnår som voksne. I tyverne topper knoglemassen og holder sig stabil frem til 45-50 års alderen. Herefter nedbrydes der mere knoglevæv, end der opbygges, og knoglerne mister gradvist deres styrke. Det er alligevel vigtigt at fortsætte med at sikre en fornuftig tilførsel af vigtige næringsstoffer og at dyrke fysisk aktivitet.

Indbygningen af calcium i knoglerne kaldes knogle-mineraliseringen, og den er afgørende for knoglestyrken. Hvor stor indbygningen er, afhænger af mange forskellige faktorer. De vigtigste er:

De arvelige forhold
Arvelige forhold handler både om de helt nære familieforhold og om race. Hvis andre familiemedlemmer har mindre stærke knogler, er risikoen for at man selv har svage knogler høj. Også racen har betydning, bl.a. ved man, at folk fra den kaukasiske race (’hvide’) har forøget risiko for at have svage knogler.

Calciumindtagelse
Det er vigtigt at få en tilstrækkelig tilførsel af calcium til opbygningen af knoglerne. Mælk er en god kilde til calcium, og en voksen kvinde vil få ca. 65 % af sit daglige calcium ved at drikke ½ liter mælk. Yoghurt indeholder lige så meget calcium som mælk, og vil derfor kunne erstatte en del af den ½ liter. Også ost er rig på calcium, men vær opmærksom på at ost har højere fedtindhold.

Vitamin D status
Vitamin D er vigtig for kroppens optagelse af calcium. Vitamin D dannes i huden, når solen skinner på den, og kan ellers bedst fås fra fisk og fiskeprodukter. Mange danskere har en lav vitamin D status i vintermånederne, fordi de ikke får sollys, så her er det vigtigt at være opmærksom på at spise fisk eller vælge mælk, der er beriget med vitamin D.

Fysisk aktivitet
”Vægtbærende fysisk aktivitet ” – aktivitet hvor man ’bærer’ sin egen vægt, f.eks. løb og gymnastik – styrker også knoglerne. Her tæller f.eks. gåture og havearbejde også med, så det behøver altså ikke at være organiseret sport.

Få gode råd om forebyggelse og om at leve med knogleskørhed i vores brochure Sunde knogler hele livet.