Mælk og akne

Mange teenagere har problemer med uren hud, også kaldet akne. Akne er ikke farlig rent fysisk, men psykisk kan det have store konsekvenser for den ramtes selvværd og sociale liv. Flere studier indikerer at der er sammenhæng mellem kost og akne, hvorfor det er interessant at kigge nærmere på de tilgængelige studier.

 

Hvad er akne?
Kort fortalt skyldes akne, at talgkirtlerne i huden øger produktionen af talg. Produktionen kan være særligt forøget i puberteten grundet den øgede hormonproduktion.

Talgkirtlerne sidder overalt på huden, i bunden af de hårsække, hvorfra hårene på huden vokser. Talg fra talgkirtlerne bruges normalt til at holde huden smidig, men når produktionen af talg bliver større, kan der ske det, at hårsækken tilstoppes.

Den indelukkede talg kan give en betændelsestilstand, og det er den, man ser som ’bumsen’.

Sammenhæng mellem kost og akne
Et nyligt publiceret review, har gennemgået den tilgængelige litteratur om kost og forekomst af akne. Studiet fandt to interessante sammengæng. For det første påpeger reviewet en sammenhæng mellem en kost med et højt glykæmisk indeks og forekomsten af akne. En kost med et højt glykæmisk indeks er en kost, der har et højt indhold af simple kulhydrater, hvor blodsukkeret stiger hurtigt, efter man har spist en fødevare. Den andet sammenhæng der blev påpeget var indtag af mælk og forekomst af akne. Reviewet anfører dog ingen mængdeangivelse da forskellen varierer mellem studierne, hvorfor det er interessant at kigge nærmere på de pågældende studier.

Får man akne af at drikke mælk?
I et af studierne har en række forskere fra Harvard University undersøgt sammenhængen mellem mejeriprodukter og akne. Forskerne fulgte 4273 teenagedrenge i alderen 9-15 år, der i perioden 1996-1998 indrapporterede deres kostindtag samt udfyldte et spørgeskema med spørgsmål omkring forekomst af akne.

I forsøget fandt forskerne en sammenhæng mellem indtag af skummetmælk og forekomst af akne blandt teenagedrenge. Den tydelige sammenhæng blev fundet ved et indtag på 1 glas skummetmælk om dagen, men studiet kommer ikke nærmere ind på dette. Der var ingen signifikant sammenhæng mellem indtaget af hverken letmælk eller sødmælk. En ting der er værd at bemærke er, at de indsamlede data, både spørgsmål om kost og akne, var baseret på selvrapporterede spørgeskemaer, hvilket naturligvis medfører en vis form for usikkerhed. En anden ting der er værd at bemærke er, at studiet ikke tog højde for andre livsstilsfaktorer (kost, fysisk aktivitet, arveanlæg, mv.), der kan påvirke udviklingen af akne.

Metaanalyse fra 2010
En større amerikansk meta-analyse fra 2010, der sammenholder resultater fra alle gode undersøgelser på området, peger ligeledes på, at der kan være en sammenhæng mellem akne og en kost med et højt glykæmisk indeks. Analysen finder på samme måde en sammenhæng mellem mælk og akne, men belæggene herfor er svage.

På nuværende tidspunkt kan der ikke siges noget endegyldigt om mælks betydning for forekomsten af akne. Det vil kræve yderligere studier hvor der også tages højde for miljømæssige påvirkninger, alder, osv.

Hvad er op og hvad er ned?
I tilfælde af meget graverende akne kan det være en ide at kigge på indtaget af simple kulhydrater. Generelt vil alle søde sager og søde drikkevarer have et højt glykæmisk indeks, pga. deres høje indhold af sukker.

Nogle vælger at fjerne mælkeprodukter fra kosten i en periode, for at se effekten. Tager du et bevidst valg om at udelukke mælk fra din kost, skal du være opmærksom på at få de essentielle næringsstoffer fra andre kilder.

Afslutningsvist er det vigtigt at nævne at akne ikke er farligt rent fysisk, og i de fleste tilfælde forsvinder akne af sig selv. I sværere og langvarige tilfælde findes der produkter der kan hjælpe. Hvis problemet bliver for uoverskueligt anbefales det at gå til egen læge.

 

Referencer:
Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and Acne: a review of the evidence. Int J Dermatol 2009; 48:339-47
Adebamowo et al. (2008) Milk consumption and acne in teenaged boys.
Bowe et al. (2010). Diet and acne. Journal of American Dermatology