Mælk og mellemørebetændelse

Der cirkulerer flere historier om, at mælk kan give mellemørebetændelse. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at det skulle være tilfældet. Der er derfor ingen grund til at fjerne mælken fra dit barns kost, hvis barnet får mellemørebetændelse.

Mellemørebetændelse - en hyppig infektion hos små børn

Mellemørebetændelse er en af de mest hyppige infektioner hos små børn, og ca. 40 % af alle børn har haft mellemørebetændelse, før de fylder 2 år, og omkring 80 % har haft det før skolestart. Risikoen for mellemørebetændelse falder, når barnet er blevet 3 år.

Mellemørebetændelse skyldes en betændelse i slimhinden i mellemøret, forårsaget af enten bakterier eller virus. Mellemøret er det hulrum, der findes mellem trommehinden og det indre øre. Mellemørebetændelse opstår typisk i forbindelse med, at barnet er forkølet eller har influenza, fordi bakterier eller virus kan sprede sig fra næsesvælget til mellemøret.

Hvorfor får små børn mellemørebetændelse?

Der er forskellige grunde til, at helt små børn rammes af mange infektioner, men det har sjældent noget med maden at gøre, hvis børnene ellers spiser sundt og varieret. En del af forklaringen er, at børnenes immunsystem ikke er færdigudviklet. En anden er, at smitte spredes hurtigt, når der er mange børn sammen, som der er i vuggestuer og børnehaver. Vær også opmærksom på, at tobaksrøg øger risikoen for luftvejsinfektioner og dermed mellemørebetændelse hos de små. Årsagen til det er bl.a., at tobaksrøgen lammer de små fimrehår i slimhinden, der er ansvarlige for at transportere slimen væk.

Ud over risikofaktorer som smitte i institution og tobaksrygning har nogle undersøgelser vist, at børn, der lider af mælkeallergi som spædbørn, har en øget risiko for at få mellemørebetændelse, der kommer igen. Det kan skyldes forhold ved immunforsvaret og tilstopning af det eustakiske rør. Det eustakiske rør forbinder svælget og mellemøret, hvor en halsinfektion let spredes og giver mellemørebetændelse. Det eustakiske rør er kortere hos små børn, og smitsomme stoffer kan derfor lettere nå mellemøret end hos voksne.

Referencer:

Uhari M, Mäntysaari K , Niemelä M. (1988). A meta-analytic review of the risk factors for acute otitis media. Clin Inf Dis: 22:1079-83.

Junti H. et.al. (1999). Cow’s milk Allergy is Associated with Recurrent Otitis Media During Childhood. Acta otolaryngol; 119: 867-873.