Maelk-traening

Mælk efter træning er en kilde til protein og væske

Når man dyrker sport, har kroppen brug for de rette næringsstoffer for at kunne yde sit bedste. Men hvad er bedst at drikke efter træning? Få svaret her.

Når du træner, har din krop brug for væske og næringsstoffer. Væske under og efter træning sørger for, at kroppen forbliver i væskebalance, og næringsstoffer - særligt protein - bidrager til kroppens restitution efter træningen. Mælk består af både vand og en god kombination af værdifulde næringsstoffer og er derfor godt at indtage efter træning.

Hvor meget væske skal man drikke?

Væskebalancen i vores krop er vigtig for at opretholde en række funktioner. Kroppen består af ca. 65 % vand, og det daglige væsketab er på 2-2,5 liter. For at opretholde væskebalancen er det derfor vigtigt at få nok at drikke i løbet af dagen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne dagligt indtager 1-1,5 liter væske.

For at få tilstrækkelig med væske og vigtige næringsstoffer anbefales det at drikke vand samt supplere med juice, mælkeprodukter og kaffe/te. 

Mælk er en naturlig kilde til elektrolytter (f.eks. kalium), som hjælper til at absorbere væske. Desuden består mælk af ca. 90 % vand og anses derfor som værende et godt valg, hvis man skal have tilført væske efter træning.

Proteiner genopbygger og vedligeholder dine muskler

Proteiner er kroppens byggesten. De bidrager til vækst og vedligeholdelse af muskler samt til vedligeholdelse af normale knogler. Et tilstrækkeligt dagligt indtag af proteiner er derfor afgørende for kroppens funktion og for bevarelse af muskelmassen. Indtages der for lidt protein, kan det være kritisk for helbredet.

Mælk er rig på protein af høj kvalitet, idet den indeholder alle de essentielle aminosyrer (byggesten af protein), som vores krop har brug for. Proteinsammensætningen i mælk er 20 % valle og 80 % kasein.  Valle har et særligt højt indhold af aminosyren leucin, der er vigtig for genopbygningen af musklerne. 

Hvor meget protein skal man have?  

Det anbefales, at man i en sund kost får 10-20 % af sin energi fra protein. For ældre over 65 år er det anbefalede indtag øget til 15-20 %. 

Mælk indeholder 3,5 g protein pr. 100 ml. Det svarer til, at du får 7 gram protein i et normalt glas mælk på 200 ml.

Hvilke proteinkilder er bedst?

Der er forskel på kvaliteten af de forskellige proteinkilder. Kvaliteten af proteiner er højere i animalske fødevarer som kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter, mens den er lavere i vegetabilske fødevarer som korn, bælgfrugter, frø, nødder, grøntsager og frugt.

Optagelsen af protein er afhængig af fødevarens fordøjelighed. Proteiner fra vegetabilske kilder optages ikke helt så godt som protein fra animalske kilder. En sund kost kan med fordel indeholde både animalske og vegetabilske proteiner.

Proteintilskud i form af pulver og barer er meget populært i fitnessindustrien, men indtager man sine proteiner gennem almindelig mad, får man udover protein også en række vigtige vitaminer og mineraler.

Husk kulhydraterne som en vigtig kilde til energi

Kulhydrater fungerer som musklernes energikilde og har derfor betydning for din fysiske ydeevne. Mælkens kulhydrater bidrager til at opbygge og vedligeholde musklernes energidepoter. Særligt efter længerevarende træning på over en times varighed er kulhydratrige produkter gode at indtage, da kroppen har brug for ny energi. Her kan kakaomælk være en fordel, fordi det både indeholder sukker og protein.