Mælkeallergi og laktoseintolerance

Mælkeallergi og laktoseintolerance har direkte sammenhæng med indtagelse af mælk. Det er dog vigtigt at kende forskel, da det er to meget forskellige lidelser.

Mælkeallergi
Mælkeallergi er kroppens reaktion mod mælkens protein. Ca. 2 % af alle børn i Danmark udvikler mælkeallergi. Det starter typisk før 1-års-alderen, når barnet er begyndt at få sødmælk eller modermælkserstatning. Langt de fleste vokser fra deres mælkeallergi, hvilket betyder, at 9 ud 10 børn med mælkeallergi kan tale mælk igen, når de er 3 år.

Symptomerne på mælkeallergi kan være nældefeber, opkastning, diarre, høfeber, astma eller børneeksem. Eftersom symptomerne kan være tegn på mange andre sygdomme, er det vigtigt at gå til lægen for at få stillet den rigtige diagnose.

Børn, der er allergiske overfor komælk, tåler ikke nogen former for mælk eller mejeriprodukter. Heller ikke mælk og ost fra får, ged og hest samt upasteuriseret, økologisk og biodynamisk mælk og ost.

Laktoseintolerance
Laktoseintolerance (mælkesukker-intolerans) er en lidelse, der giver mavesymptomer i forbindelse med indtagelse af mælk. Laktoseintolerance skyldes mangel på enzymet laktase i tyndtarmsslimhinden. Laktase nedbryder normalt mælkesukker (laktase) i mindre dele, der kan optages i tarmen.

Ca. 4 % af danske børn udvikler laktoseintolerance. Symptomerne debuterer oftest i 2-4-års-alderen og giver ubehag som mavesmerter, oppustethed samt luft og rumlen i maven. Hvis dit barn udvikler mavegener ved indtagelse af mælk, bør du søge egen læge.

Laktoseintolerance er ikke en allergi, og de fleste tåler derfor fortsat mælk i mindre mængder ad gangen, selvom de har fået stillet diagnosen. Desuden findes der mange forskellige laktosefrie produkter på markedet. Du kan se en liste her Laktosefrie produkter

Laktosefri oste
De fleste mennesker med laktoseintolerance kan tåle 12-15 gram laktose af gangen. Det svarer til ca. 2,5 dl mælk. Nogle tåler mere og andre mindre, det kan kun den enkelte mærke.

Den mest naturlige måde at sikre sig sine næringsstoffer på, vil være at bibeholde så meget mælk i kosten som man kan tåle. Er det ikke muligt, har smør og fast ost så lavt et restindhold at den i praksis er laktosefri. Under produktionen er vallen blevet skilt fra, dvs. osten indeholder meget lidt laktose – så lidt at selv laktoseintolerante bør kunne spise små mængder.

En tommelfingerregel er, at de fleste hårde skæreoste er laktosefri. (Indeholder under 0,1 g laktose pr. 100 g)

Her er en liste over laktosefri oste:

 

Laktosefri oste
Brie (45+ og 50 + (60 + ligger på 0,1 gram pr. 100 gram)
Camembert (indeholder 0,1 gram pr. 100 gram)
Cheddar
Chesire
Danbo
Elbo
Emmentaler
Esrom
Fynbo
Grana
Gruyere
Havarti
Maribo
Mozerella
Parmesan
Samsø
Svendbo
Smelteost

Her er en liste over nogle af de oste som IKKE er laktosefri

Oste der IKKE er laktosefri
Danablue
Feta
Flødeost
Hytteost
Kvark
Myseost
Rygeost
Roquefort
Smøreost

Et produkt er helt laktosefrit hvis det indeholder under 0,01 g laktose pr. 100 g. Du kan tjekke indholdet af laktose på DTU’s fødevaredatabase http://frida.fooddata.dk/

Få mere viden her: Laktoseintolerance