Hvad sker der med smagsløgene

Med alderen ændrer de fleste menneskers smagsløg sig, og det kan få store konsekvenser for, hvilke fødevarer man foretrækker at spise, og dermed også for ens sundhed.

Allerede fra 50 års alderen begynder antallet af smagsløg at falde, og også følsomheden ser ud til at blive påvirket. Ved 70 års alderen kan antallet af smagsløg sagtens være halveret i forhold til de unge år. Undersøgelser har vist, at for de fleste er det smagen af salt og den bitre smag der påvirkes først, mens smagen af sødt bibeholdes i længst tid. Det kan være én af forklaringerne på, at mange ældre er glade for søde ting.

Det er dog stadig vigtigt at spise varieret for at få de forskellige stoffer, som kroppen har brug for, for at kunne fungere optimalt. Men når maden ikke rigtig smager af noget, og slet ikke lige så godt, som den har gjort en gang, er det meget nemt helt at miste lysten til at spise. Samtidig oplever flere ældre en nedsat sekretion af spyt, som også gør det vanskeligere at spise og få maden tygget og smagsstofferne frigivet.

Supper kan være gode i den forbindelse, og også sauce til de forskellige retter kan være et godt tip. Prøv med forskellige krydderier, da det ofte er sådan, at man stadig er i stand til at smage noget bedre end andet. Undlad udelukkende at bruge salt som smagsforstærker, men prøv forskellige urter og krydderier, både i den varme middagsmad, og som ’drys’ på rugbrødsmadderne (f.eks. karse, løgringe, kapers og sennep).

Vær opmærksom på, at rygning også påvirker smagsløgene. Skær ned på tobakken og undlad i hvert fald at ryge lige før måltiderne. Også forskellige typer af medicin kan påvirke ens evne til at skelne de forskellige smage.