Mad du skal være opmærksom på

Mælk og syrnede mælkeprodukter
Det frarådes at give dit barn mælk og syrnede mælkeprodukter det første år, da komælk indeholder for meget protein til det spæde barn

Kød, fisk, æg og ost
Giv ikke dit barn kød, fisk, æg og ost det første halve år. Det skyldes, at disse fødevarer indeholder for meget protein til det spæde barn

Ymer, ylette, skyr og fromage frais
Produkter såsom ymer, ylette, skyr og fromage frais har et højt proteinindhold, og bør tidligst gives, fra barnet er 2 år

Ris og risprodukter
Lav kun rismelsgrød som variation en gang i mellem til det spæde barn og undgå helt riskiks og risdrik til børn i alle aldre. Ris og risprodukter har et naturligt højt indhold af grundstoffet arsen, som i store mængder over en årrække kan være kræftfremkaldende

Nitratrige grøntsager
Undgå spinat, rødbede, fennikel og selleri i de første 6 måneder, da barnet ikke kan tåle det høje indhold af nitrat. Fra 6 måneder og frem til det fylder 1 år bør, kan disse grøntsager introduceres, men undgå for større mængder. (Serveres kun hver 14. dag.)

Begræns rovfisk
Børn under 3 år bør ikke få store rovfisk såsom sildehaj, hellefisk, gedde, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og tun – heller ikke tun på dåse. Det skyldes, at børn er mere følsomme overfor kviksølv, som store rovfisk ophober i kødet. Andre, mindre fisk (sej, skrubber,rødspætter og torsk) og fede fisk (såsom laks, sild og makrel) er dog en vigtig del af børns kost

Honning
Giv ikke dit barn honning i de første 12 måneder. Det skyldes, at honning kan indeholde sporer fra en jordbakterie, som kan give en alvorlig forgiftning

Rosiner
Giv ikke dit barn mere end 50 gram om ugen indtil 3-års-alderen, da rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A. Giften er der, fordi der kan komme skimmelsvamp (mug) under produktion og opbevaring.

Bær og juice
Husk at koge frosne bær inden de serveres. Anbefalingen skyldes at der er en risiko for at bærrene indeholder virus. Denne virus dør såfremt bærerne koges. Giv ikke dit barn rå, modne hyldebær, da de indeholder giftstoffer, som kan give kvalme, opkast og diarre. Bærerne kan dog bruges til suppe, saft og syltetøj. Juice bør undgås i for store mængder, fordi det kan tage appetitten og skade tænderne

Kanel
Undgå regelmæssig brug af kanel indtil 3-års-alderen, da det indeholder aromastoffet kumarin, som kan give leverskader, hvis barnet får det i større mængder. 1/4 tsk kanel til 1 spsk. sukker er et passende blandingsforhold

Nødder, peanuts, popcorn og rå gulerødder
Giv ikke dit barn nødder, peanuts, popcorn og rå gulerødder og lignende hårde fødevarer før det er mindst 3 år, da disse madvarer er lette at få galt i halsen

Sukkerholdige produkter
Undgå is, kager, slik og sukkerholdige drikke som juice, saftevand og sodavand. Når dit barn får søde sager, mister det appetitten til rigtig mad, og du risikerer, at barnet ikke får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler Få mere information på hjemmesiden Mad til børn eller klik her for at bestille og downloade yderligere materiale om mad til børn.

 

Reference: Mejeriforeningen. Mad til spædbørn – fra skemad til familiemad. 4. udgave, 2016.